1 Followers
23 Following
zyruzplsz01

zyruzplsz01

Japan PM Shinzo Abe bryter med tradisjonen - The Koyal Group Warning Signals

Source

JAPANS konservative statsminister brøt med to tiår med tradisjon i går ved å utelate noen uttrykk for anger for Tokyos siste aggresjon i Asia på årsdagen for sin andre VERDENSKRIG overgivelse.

 

Statsminister Shinzo Abes tale unngått ord som "dyp anger" og "oppriktig sorg" brukes av hans forgjengere for å erkjenne lidelsen forårsaket av den keiserlige japanske hær som det stormet over Øst-Asia - utelatelse sinne Kina og Sør-Korea.

 

Hawkish premier har tidligere uttrykt uro over Japans unnskyldninger for krigstid aggresjon. Landets naboer har også strittet på Mr Abes snakk om overhaling pasifist Grunnloven.

 

Seoul og Beijing pisket ut i går da nesten 100 japanske lovgivere, inkludert tre statsråder, besøkte kontroversielle krigen alter i Tokyo hele dagen.

 

Løvrike området i hjertet av hovedstaden er sett i utlandet som en forherligelse av Japan's imperialistisk fortid, inkludert en brutal 35-års okkupasjon av den koreanske halvøyen.

 

Som svar, Kina innkalt Japans utsending i går, sa det var "sterkt imot og strengt fordømt" helligdommen besøk. Det advarte forbindelser hadde "ingen fremtid" med mindre Tokyo eide opp til sin fortid.

 

Sør-Koreas Utenriksdepartementet sprengt Tokyo for "vende et blindt øye" til sin voldelig aggresjon i første halvdel av 1900-tallet.

Og President Park Geun-Hye sa det var "vanskelig å bygge tillit uten vilje til å møte historie og vurdere sår påført andre" fordi hun merket av halvøya frigjøring fra Japan.

 

Kommentarer opp ikke direkte tale av Japans leder, som også droppet en referanse i den årlige talen å opprettholde Tokyos løfte om ikke å føre krig.

 

Mr. Abe holdt seg borte fra helligdommen i går, men han sendte en rituelle ofringen via en rådgiver.

 

"Jeg vil aldri glemme faktum at denne freden og velstanden som vi nyter nå ble bygget basert på ofringen av din dyrebare liv," Mr. Abe sa i en referanse til 2,5 millioner krigen døde hedret ved helligdommen.

 

Mr. Abe nektet å si om han ville besøke Yasukuni i sin gjeldende, selv om han har gjentatte ganger sagt han angret dypt sin beslutning om ikke å besøke helligdommen under hans første periode som premier i 2006-2007.

 

"Jeg vil avstå fra å diskutere hvorvidt jeg ville besøke Yasukuni-helligdommen ut av bekymring for at det kunne bli en politisk og diplomatisk problemet," sier han til pressen.

Yasukuni enshrines borgere som døde i andre VERDENSKRIG og andre konflikter, men navnene inkluderer 14 topp dømt krigsforbrytere som General Hideki Tojo, som autorisert angrepet på Pearl Harbour som trakk USA i andre VERDENSKRIG.

 

Japan overga seg 15 August 1945 etter at USA falt atombombene på byene Hiroshima og Nagasaki.

 

Sikkerhet var stramt i går med hundrevis av politiet rundt helligdommen som høyreekstrem nasjonalister bar flaggene ringer på besøkende å be for Japans "heroiske krigen døde".

 

Politiet blokkert en liten gruppe av besøke Sør-Korea lovgivere fra bygging en anti-Abe banner over frykt for et sammenstøt.

 

"Trøstende sjelene til første verdenskrig er et rent innenlands problem," fortalte en minister som besøkte Yasukuni, Keiji Furuya reportere.

 

"Dette er ikke noe som andre land er ment å kritisere eller forstyrre."

Yoshitaka Shindo, indre anliggender og kommunikasjon minister, kalt sitt besøk "en personlig beslutning".

 

Helligdommen også antent spenninger i April da nesten 170 lovgivere besøkte for en spring festival, gripe internasjonale overskrifter og stoking regionale spenninger.

 

For mange er en spasertur ned Yasukunis stein stier foret med kirsebærtrær og forbi imponerende gates dedikert til Shinto - på Japans animistisk religion - et ikke-politiske ritual.

 

"Min far holdt meg bare én gang før du drar til krigssone, vel vitende om Japan ville tape," sa 69-år-gamle Sumiko Iida.

 

"Jeg er helt mot kriger."

 

Men en 73 år gammel mann som far er nedfelt på Yasukuni tok hjertet fra Mr Abes kommentarer.

 

"Vi har beklaget for mye," fortalte Shigenobu Hashiguchi, 73, AFP.

 

"Det er absurd for utlendinger å tenke at Japan vil gå tilbake til sin siste imperialistisk militær aggresjon. Vi skal fortsatt be for død uansett hva Kina og Sør-Korea-krigen si."

 

Men det er en betydelig mengde av innenriks motstand mot Yasukuni, inkludert blant noen slektninger av de hedret det. De sier det herliggjør krig og mørkere kapitlene i Japans historie.

 

De nyeste spenningene komme som Tokyo forblir låst i bitre territorielle konflikter med Sør-Korea og Kina. Bånd med Beijing har vært alle men frosset etter maritime trefninger et sett med Øst-Kinahavet øyer hevdet av begge land.

 

Source: http://www.journalhome.com/kathalinagil25/529306/japan-pm-shinzo-abe-bryter-med-tradisjonen-the-koyal-group-warning-signals.html